Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Gaten in verdediging ontslagen tandartsassistent

Geplaatst op: 14-08-2019, 16:35:55

Een tandartsassistente die behandelingen factureerde die ze niet had gedaan, is terecht ontslagen. Ze viel onder meer door de mand omdat ze de gedeclareerde behandelingen niet eens mocht doen.

Het gerechtshof in Leeuwarden moest zich buigen over het hoger beroep dat de assistente had aangespannen. Dat ging niet zozeer om haar ontslag, maar wel over de vraag of ze recht had op een billijke vergoeding en een schadevergoeding, van samen ruim €80.000.

De vrouw was ontslagen omdat ze facturen stuurde voor allerlei behandelingen die ze helemaal niet had uitgevoerd. Daar zaten in sommige gevallen zelfs behandelingen bij die zij helemaal niet mocht uitvoeren.

Omzetbonus

Toen de assistente hierop werd aangesproken, wees ze erop dat ze wel omzet moet behalen. Ze kreeg namelijk een salaris van iets meer dan €1600 per maand voor een 38-urige werkweek. Maar daarbovenop zat dan wel een bonus als er meer dan een ton omzet in het jaar wordt gehaald.

Ze kreeg maandelijks al een voorschot van die bonus uitbetaald. Maar, zo mailt ze haar werkgever, „als ik mijn omzet niet haal betekent dat ik jou alles moet terugbetalen. Dit is niet eerlijk naar mij toe, en dit basisloon wat ik krijg bij jou naast mijn bonus is eigenlijk veels te weinig, dus ik moet wel mijn omzet zien te behalen.”

Ontslag

De werkgever neemt er geen genoegen mee. Eerst tekent de assistente een vaststellingsovereenkomst, een ontslag in goed overleg. Maar nadat ze haar ondertekening daarvan intrekt, wordt ze op staande voet ontslagen. Daarop stapt ze naar de rechter voor een vergoeding.

Maar bij eerst de kantonrechter en nu het gerechtshof vindt zij geen gehoor. Het hof oordeelt dat de tandartspraktijk door de assistente ’aanmerkelijk nadeel’ had kunnen lijden ten opzichte van patiënten en zorgverzekeraars. Dus is het ontslag op staande voet terecht en hoeft er geen vergoeding betaald te worden.

Bron: www.dft.nl van 14 augustus 2019

Ga terug naar de vorige pagina